Blog09 okt 2020

Update

Alles wat jij moet weten om de zorgbonus covid-19 tijdig aan te vragen!

Van ons zorgpersoneel is afgelopen periodes het uiterste gevraagd. Naast het klappen voor onze helden werd er ook gesproken over een éénmalige zorgbonus. Inmiddels heeft de overheid uitsluitsel gegeven over de zorgbonus.

Waar in eerste instantie het plan was dat de overheid de beslissing zou nemen over wie wel of niet in aanmerking komen voor de bonus, blijkt nu toch dat dit lastig te bepalen is. Wij vertellen jou hoe je zorgbonus tijdig aanvraagt voor je zorgprofessionals en waar je op moet letten!

De zorgbonus voor het zorgpersoneel 

Begin 2020 dachten we nog dat wanneer je een beetje verkouden was, of een aantal griepverschijnselen had, de kans nihil was dat het ging om een Covid-19 besmetting. Hier kwamen we in maart 2020 helaas op terug. Ook Nederland werd getroffen en het aantal besmettingen liep zo snel op dat men maatregelen moest gaan nemen. Er zou tevens veel gevraagd gaan worden van het zorgpersoneel.

Achteraf had niemand kunnen bedenken hoe groot de impact daadwerkelijk was. Van ons zorgpersoneel werd het uiterste gevraagd, waarop op 17 maart 2020 heel het land een blijk van waardering wilde geven door te klappen voor de helden van de zorg. Ook werd er gesproken over een bonus voor iedereen die zich extra heeft ingezet gedurende deze periode.

Inmiddels heeft de overheid uitsluitsel gegeven over de zorgbonus. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en sport heeft een uitgebreide handreiking opgesteld over het verstrekken van de zorgbonus. Daar is ook een publicatie over de wetgeving van de bonus aan toegevoegd.
Waar in eerste instantie het plan was dat de overheid de beslissing zou nemen over wie wel of niet in aanmerking komen voor de bonus, blijkt nu toch dat dit lastig te bepalen is. De werkgever zelf kan het beste beslissen wie de bonus verdient. Het aanvragen van de bonus kan tot en met 29 oktober 2020.

Aandachtspunten bij het aanvragen van de zorgbonus

Er zijn drie zaken die extra aandacht vereisen als je de zorgbonus aanvraagt voor je zorgprofessionals. Het gaat om de volgende aandachtspunten:

  • De aanvraag gaat via de bestuurder van de zorgorganisatie
    Het insturen van de aanvraag moet in eerste instantie gebeuren door de bestuurder van de zorgorganisatie. Het is mogelijk het insturen via een volmacht te laten doen door een andere partij. Er zal wel vanuit de hele organisatie aanlevering nodig zijn dus begin tijdig met het verzamelen van de gegevens en het organiseren van de uitbetaling. Neem contact op met Cure4 indien hierin ondersteuning gewenst is.
  • De betaling moet binnen 5 maanden na toekenning van de subsidie plaatsvinden
    De overheid geeft aan in de wetgeving dat betaling van de zorgbonus moet gebeuren in de 5 maanden na de toekenning van de subsidie voor de zorgbonus. Vanuit de markt komen geluiden dat er niet gewacht gaat worden op de toekenning van de bonus omdat veel medewerkers al rekening houden met een eerdere uitbetaling. Ook in de nieuwsberichten wordt veel gesproken over een uitbetaling in het najaar van 2020. De uitbetaling kan plaatsvinden voor de toekenning, het risico dat later er geen bonus wordt toegekend ligt dan wel bij de werkgever en niet bij de overheid.
  • Bepaal wie er recht heeft op de bonus
    Vanuit verschillende kanten horen we ook geluiden dat door werkgevers iedereen aangemeld gaat worden voor de bonus (ofwel al het zorgpersoneel of het volledige personeelsbestand). De overheid geeft aan dat de werkgever kan bepalen wie recht heeft op de bonus. Mocht er achteraf een onderbouwing gevraagd worden weten wij nog niet of ook dit meegenomen wordt in de controle met een mogelijke naheffing tot gevolg.

Bekijk ook eens deze kennisbank artikelen

Blog17 apr 2024

Zorgeloos vooruit: voorkom last-minute stress bij de renseigneringsverplichting

De renseigneringsplicht: wat houdt deze regeling in, welke boekhoudkundige stappen nodig zijn en hoe vermijd last-minute stress dankzij een proactieve benadering?
Lees meer +
Blog17 apr 2024

Samenwerking als sleutel tot toegankelijke en kwalitatieve zorg

samenwerken in de zorg; het biedt vele voordelen, maar brengt ook de nodige complexiteit met zich mee. We verkennen het belang van samenwerking en introduceren diverse vormen van samenwerking binnen de zorg
Lees meer +
Blog12 mrt 2024

Wachttijdverzachters in de jeugdzorg

Wachtlijsten in de jeugdzorg zijn van alle tijden, maar de laatste jaren zijn flink toegenomen. Welke rol spelen wachttijdverzachters hierin?
Lees meer +

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Zo ben jij elke maand op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de zorg! Schrijf je in