Contracteren in het DOT-tijdperk

Sinds 1 januari 2012 registreren bijna alle instellingen voor medisch specialistische zorg volgens de regels van DOT. Nu de DOT-registratie eindelijk een feit is, dient het volgende onderwerp zich aan: het contracteren van zorg.

Hoe wordt zorg in de praktijk gecontracteerd in dit eerste jaar van het DOT-tijdperk? Bij veel instellingen is dit een hot issue, zo bleek bij de druk bezochte bijeenkomst over dit onderwerp van de LinkedIn discussiegroepen ‘Financiële professionals in de zorg’ en ‘Ondernemen in de zorg’ op 25 januari 2012.

Tijdens deze kennissessie lichtten zowel een zorgaanbieder (Johan den Braber, Deventer Ziekenhuis) als verzekeraar (Frans Schaepkens, Achmea Zorg) hun visie toe.

Zorgcontractering DOT’ De risico’s van contracteren in 2012 Volgens de principes van marktwerking contracteert de verzekeraar de zorgaanbieder voor het leveren van zorg.

Daarbij maken de partijen afspraken met elkaar over onder meer volumes, prijzen en kwaliteit. Bij de invoering van DOT was het de bedoeling dat zorgaanbieders en verzekeraars deze afspraken maken per DBC-zorgproduct en daarbij ook rekening houden met innovatie.

De invoering van DOT brengt de nodige onzekerheden met zich mee. Zo heeft de vernieuwde productstructuur gevolgen voor de uiteindelijk te declareren zorgproducten. Ook vraagt de verruiming van het vrije segment om een onderbouwde kennis van zorgprofielen en kostprijzen.

Kennis waarover men niet altijd beschikt. Johan den Braber, vertegenwoordiger van de maatschap van medische specialisten van het Deventer Ziekenhuis, typeert drie modellen van zorgcontractering, die elk hun eigen risico’s en onzekerheden hebben.


Notice: Trying to get property 'meta_value' of non-object in /var/www/vhosts/cure4legal.nl/httpdocs/wp-content/plugins/mw-modules/MWModules.php on line 93

©2020 Cure4 |

Cure4 is onderdeel van Tenzinger B.V. | Disclaimer
Contact