4

412

1782

5 zaken die jij moet weten over HR- en Salarisadministratie en het coronavirus!

Het coronavirus zorgt voor veel verschuivingen in de bedrijfsvoeringen van zorgorganisaties. Deze bijzondere situatie heeft ook grote invloed op de HR- en salarisadministratie. Zo kunnen er veranderingen gelden rondom de verloningen en de HR-administratie. Wij helpen je op weg met 5 belangrijke punten waar je op moet letten. 

1. Het aanvragen van werktijdverkorting

Ook als zorgaanbieder kan je voor bepaalde afdelingen tijdelijk minder werk hebben als gevolg van het coronavirus. Voor de organisatie is het dan mogelijk om een werktijdverkorting aan te vragen. Als de werktijdverkorting wordt toegekend dan betaal je het volledige salaris van de medewerker gewoon door.

Na de aankondiging van de overheid zal er een vergoeding zijn ter hoogte van 90% van de WW-uitkering in plaats van de normale 75%. Hierbij is wel duidelijk aangegeven dat de doorbetalingsverplichting van de werkgever niet wordt aangepast. De NOW (tijdelijke noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud) wordt momenteel opgesteld. We houden je op de hoogte als er ontwikkelingen te melden zijn. Lees hier meer over de werktijdverkorting.

2. Een medewerker is ziek of heeft klachten overeenkomstig met het coronavirus

Als de medewerker klachten heeft overeenkomstig met het coronavirus stuur hem of haar direct naar huis. Vervolgens dient de medewerker contact op te nemen met de huisarts en zich officieel ziek te melden. Voor het doorbetalen van het salaris is momenteel geen afwijkende regeling en geldt dus, net als bij andere ziektegevallen, conform het arbeidsovereenkomst of cao. Ook is het aan te raden om in overleg met HR een duidelijk protocol op te stellen voor medewerkers. Zo is het voor alle partijen duidelijk welk beleid geldt gedurende de ziekte.

3. De reiskosten bij medewerkers in quarantaine

Er bestaat een gerichte vrijstelling voor reiskostenvergoeding. Bij een werknemer in isolatie heeft natuurlijk geen woon-werk verkeer plaats gevonden. Daarom ontvangt de werknemer dan ook geen reiskostenvergoeding.

Als een werkgever gebruik maakt van een vaste reiskostenvergoeding dan geldt de bijzondere regel bij langdurige afwezigheid. De werkgever mag dan maximaal zes aansluitende weken de vergoeding doorbetalen. Vooralsnog gaan wij ervan uit dat er geen extra maatregelen worden aangekondigd.

De thuiswerkende medewerker kan dus tot 6 weken na de eerste ‘thuiswerkdag’ zijn reiskosten blijven ontvangen. Als er langdurige afwezigheid wordt verwacht mag de doorbetaling nog plaatsvinden over de eerste maand van afwezigheid en de daaropvolgende maand. In dit geval zijn dat de maanden maart en april. Hierna moet je de vaste reiskostenvergoeding stopzetten. Vanaf de dag dat we weer regelmatig naar de vaste werkplek reizen zal de reiskostenvergoeding – vanaf de maand volgend op die dag – weer aangezet mogen worden.

4. Een medewerker kan niet komen werken vanwege opvang van de kinderen

De werknemer kan gebruik maken van het calamiteitenverlof om diverse zaken te regelen, de werkgever dient tijdens dit verlof de werknemer door te betalen. Dit verlof kan bijvoorbeeld gebruikt als er door onvoorziene omstandigheden ineens opvang geregeld moet worden voor de kinderen. Als de werknemer de kinderen zelf opvangt dan kan kunnen verlofdagen opgenomen worden – er bestaat dan geen recht op loondoorbetaling.

Voor registratie doeleinden kan je er voor kiezen een aparte verlofsoort in te richten voor het verlof die opgenomen wordt vanwege de corona crisis. Laat je hierover goed adviseren.

5. De ‘inhoudingen’ bij medewerkers in quarantaine

Als werkgever kan je een eigen bijdrage inhouden bijvoorbeeld voor de lunch op werk. Als medewerkers door de maatregelen niet kunnen komen dan dient hun eigen bijdrage stop gezet te worden.

Samen beter 

Cure4 staat zij aan zij met de zorg en bedankt alle zorgprofessionals voor hun enorme inzet.

Wij sparren graag met jou over de impact van het coronavirus op de bedrijfsvoering. Daarom is speciaal de Helpdesk Gezonde Zorg in het leven geroepen!

Ik laat me graag adviseren! Helpdesk Gezonde Zorg

©2022 Cure4 |

Cure4 is onderdeel van Tenzinger B.V. | Disclaimer
Contact