8
911
1520
Beeldbellen is een waardevol alternatief voor het door laten gaan van de afspraken met cliënten. Er zijn tegenwoordig diverse applicaties waar je als zorgaanbieder uit kan kiezen. Inmiddels zijn er verschillende adviezen verschenen met betrekking tot beeldbellen in de zorg. Wij hebben de adviezen voor je samengevat en de nodige tips voor je op een rij gezet.
Allereerst benadrukt de KNMG in haar advies dat het altijd de voorkeur verdient om de meeste veilige en gecertificeerde toepassing te gebruiken. Goede zorg gaat in deze crisis boven privacy, dit kan ertoe leiden dat het niet altijd mogelijk is om van specifiek voor de zorg ontwikkelde toepassingen te gebruiken. Indien je ervoor kiest gebruik te maken van een applicatie die niet speciaal voor de zorg ontwikkeld is, dien je wel de nodige aanvullende maatregelen te treffen om de privacyrisico’s te verkleinen.
Indien je ervoor kiest om een minder veilige optie te gebruiken, is het allereerst van belang de patiënt vooraf te informeren dat de communicatie (mogelijk) niet voldoende beveiligd zal plaatsvinden en welke privacy risico’s hieraan kleven. De patiënt zal hier dan mee in moeten stemmen. Advies is om na elk gesprek de chathistorie te wissen.
Er zijn speciaal voor de zorg ontwikkeling toepassingen voor beeldbellen beschikbaar. De KNMG geeft aan dat hier naar verwachting bij de ontwikkeling is gelet op de wettelijke eisen en normen die gelden voor het uitwisselen van gevoelige informatie in de zorg. Denk hierbij aan de eisen voortvloeiend uit de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en uit de NEN- en ISO-normen voor informatiebeveiliging in de zorg.
De KNMG geeft de volgende voorbeelden:
De KNMG geeft aan dat je er ook voor kan kiezen een applicatie te gebruiken die wordt aangeboden op de zakelijke markt. Belangrijk hierbij is dat je je ervan bewust bent dat deze applicaties dus niet speciaal voor de zorg ontwikkeld zijn. Dit betekent (vaak) dat de applicatie niet aan de nodige veiligheidseisen voor de zorg voldoet.
De KNMG en de AP benadrukken dat indien er de mogelijkheid is gebruik te maken van een betaalde optie, dit altijd de voorkeur heeft. Vaak is het namelijk zo dat de dienst gratis is, omdat de aanbieder de gegevens gebruikt voor andere doeleinden. Daarnaast zou het kunnen dat deze diensten niet goed beveiligd zijn tegen internetcriminelen. Dat wil je als zorgaanbieder natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen.
KNMG noemt de volgende voorbeelden van zakelijke toepassingen:
Veel gebruikte consumententoepassingen zoals Skype, Facebook Messenger en WhatsApp voldoen mogelijk ook niet aan alle beveiligingseisen die wet- en regelgeving stellen aan het uitwisselen van gezondheidsinformatie.
Als het niet anders kan, kan er gebruik worden gemaakt van deze toepassingen, maar het heeft de voorkeur veiligere toepassingen te gebruiken als die voor handen zijn.
Kies waar mogelijk voor een applicatie die speciaal ontwikkeld is voor de zorg.
Mocht het niet mogelijk zijn om van een applicatie speciaal ontwikkeld voor de zorg gebruik te maken, zorg er dan in ieder geval voor dat je de volgende waarborgen in acht neemt.
Gegevensverwerking moet voldoen aan het accountability principe
Ondanks dat het gebruik van beeldbellen een tijdelijke oplossing zal zijn, is het van belang om ook met deze gegevensverwerking te voldoen aan het accountability principe. Hierbij zijn de volgende punten van belang.
Legal consultant
Legal Consultant
Cure4 staat zij aan zij met de zorg en bedankt alle zorgprofessionals voor hun enorme inzet.
Wij sparren graag met jou over de impact van het coronavirus op de bedrijfsvoering. Daarom is speciaal de Helpdesk Gezonde Zorg in het leven geroepen!