Bijdrage vrijwilligers en fiscale regels

Zorginstellingen streven er naar de kwaliteit van de te leveren zorg zo hoog mogelijk te houden, maar worden gelijktijdig door diverse instanties (overheid en zorgverzekeraars) verplicht om de kosten te verlagen.

Een vrijwilliger biedt bij uitstek de mogelijkheid om soms, tegen een kleine vergoeding, toch net iets extra’s te bieden aan patiënten of cliënten. Daarbij is het echter wel van belang dat wanneer u als zorginstelling de vrijwilliger een vergoeding betaalt, u rekening houdt met een aantal fiscale regels.

Het zou namelijk uitermate vervelend zijn wanneer u bij een controle van de Belastingdienst geconfronteerd wordt met een naheffingsaanslag, omdat u de vrijwilliger onbewust een te hoge vergoeding hebt betaald en de vrijwilliger daardoor als werknemer wordt gezien.

De volgende regels dient u in acht te nemen

  • U betaalt vennootschapsbelasting, u bent geen sportorganisatie of ANBI instelling.
  • U betaalt de vrijwilliger maximaal € 150,- per maand, met een maximum van € 1.500,- per jaar.
  • Het uurloon van de vrijwilliger bedraagt maximaal € 4,50, of € 2,50 bij een vrijwilliger jonger dan 23 jaar.

Hoe kan u de vergoeding voor vrijwilligers het beste regelen?

In de praktijk zien we dat bovenstaande regels niet altijd binnen organisaties bekend zijn, waardoor er een aanzienlijke financieel risico is. Om dit risico te beperken adviseren wij om de vrijwilligersvergoeding via de salarisadministratie uit te betalen. De salarisadministrateur is bij uitstek de persoon die de fiscale regels omtrent loonbelasting kent en deze regels daardoor perfect kan naleven. Daarnaast zorgt deze route er ook voor dat u een persoon zowel als werknemer als vrijwilliger betaalt.

Mocht u nog vragen hebben, dan adviseren wij u graag over de mogelijkheden om uw processen te optimaliseren.

Contact opnemen

Frank Ehren

AFAS Consultant met specialisatie HRM/Payroll en InSite en voormalig Salarisadministrateur.


Notice: Undefined offset: 1 in /var/www/vhosts/cure4legal.nl/httpdocs/wp-content/plugins/mw-modules/modules/content/content.php on line 121

Blog_Bijdrage vrijwilligers en fiscale regels

©2022 Cure4 |

Cure4 is onderdeel van Tenzinger B.V. | Disclaimer
Contact