De drie decentralisaties in het sociaal domein zijn inmiddels ruim twee jaar een feit. De stelselwijzigingen zijn erop gericht dat mensen sneller geholpen worden bij zorg- of ondersteuningsvragen waarbij er samenhang is in het aanbod van zorg, jeugdhulp en ondersteuning.
Doordat partijen te maken hebben gekregen met de verhoging van de administratieve lasten, is dit inhoudelijke doel in onvoldoende mate behaald.
Tijdens de bijeenkomst over de ontwikkelingen in het sociaal domein op 2 mei j.l van HEAD, de vereniging van financials in de zorg, werd de beleidsvrijheid van gemeenten benoemd als knelpunt bij het terugdringen van de administratieve lasten. Door de vele inkooprelaties is er sprake van meerdere contractvarianten met diverse eisen om de rechtmatigheid van zorg vast te stellen.
Standaardisatie is daarom noodzakelijk. Het programma iSociaal Domein heeft in samenwerking met het werkveld standaarden ontwikkeld voor de administratieve en financiële processen. Het programma jaagt het proces aan en faciliteert gemeenten en aanbieders bij de implementatie door de voortgang te monitoren.
Tijdens de sessies van HEAD-bijeenkomst werd aangedrongen op het gebruik van deze standaarden. Een marktmeester zoals de NZA bij de langdurige zorg (Wlz) ontbreekt in het sociaal domein. Dus het komt aan op een nauwe samenwerking tussen zorgaanbieder en gemeenten. Vertrouwen en openheid over processen zijn daarbij sleutelwoorden. In het contracteringsproces dienen partijen elkaar al veel eerder op te zoeken om elkaars sturingsmodel en transformatievisie te leren kennen. Bij het maken van contractafspraken dient daarnaast rekening gehouden te worden met de consequenties van die afspraken voor inrichting en uitvoering van de interne processen.
Daarnaast gaat het ook om kennisverhoging bij medewerkers van zorgaanbieders over nieuwe werkwijzen. Daarbij gaat het o.a. om onderstaande punten:
Bovenstaande kennisverhoging van cliënt-administratieve medewerkers en medewerkers primair proces kan prima samengaan met het intensiveren van het contact tussen gemeenten en zorgaanbieders en elkaar zelfs versterken. In co-creatie kunnen goede werkprocessen opgesteld worden die transparant en zo eenvoudig mogelijk zijn. De uitdaging is om de uitzonderingen per gemeente zoveel mogelijk te beperken en daarbij zijn de standaarden van iSociaal Domein helpend.
Wilt u meer weten over de zoektocht naar een evenwichtige relatie tussen zorgaanbieders en gemeenten? Stel gerust vragen. Ik help u graag op weg.