Horizontaal toezicht: kwestie van vertrouwen?

Op woensdag 18 oktober werd in de Sint Maartenskliniek (SMK) in Nijmegen het NVMA congres Horizontaal Toezicht Zorg gehouden. De Sint Maartenskliniek is een van de pilotziekenhuizen die als eerste over zijn gegaan op Horizontaal Toezicht Zorg en wil graag een kijkje bieden in hun aanpak en visie. Daarnaast waren er interessante workshops met bevlogen sprekers waarbij zowel de pilotziekenhuizen als zorgverzekeraars de bezoeker meenam in de wereld van Horizontaal Toezicht Zorg en alles wat daarbij komt kijken. Cure4 was hierbij ook weer van de partij. 

De huidige stand!

De projectgroep Horizontaal Toezicht heeft een scherpe deadline gesteld: in 2020 zijn 80% van de ziekenhuizen overgestapt op Horizontaal toezicht. Uit een korte enquête bij de start van het congres blijkt dat 41 ziekenhuizen zich in de oriëntatiefase bevinden. Zij hebben nog niet besloten of ze over gaan stappen op Horizontaal Toezicht Zorg of niet. Twee ziekenhuizen zijn al helemaal overgestapt en 12 ziekenhuizen bevinden zich in een van de aanloopfasen en zijn dus bezig met hun overstap.

Waarom de aarzeling?

De algemene tendens die heerst onder de ziekenhuizen is als eerste het vele werk wat de overstap naar Horizontaal Toezicht Zorg vergt met de bijbehorende hoge kosten. Een ander belangrijk bezwaar is dat de ziekenhuizen het moeilijk blijven vinden om vertrouwen te krijgen in de zorgverzekeraars. Zowel het ziekenhuis als zorgverzekeraar gaan een nieuwe relatie met elkaar aan waarin beide partijen een andere rol krijgen.

Tips om tot een gezamenlijk vertrouwen te komen

Tijdens een interviewronde met de financieel directeur van SMK en de representerend zorgverzekeraar VGZ werden veel vragen gesteld hoe zij tot een goede samenwerking met bijbehorende vertrouwensband zijn gekomen. Ik heb deze tips voor u op een rij gezet.

Tip 1: Transparantie maar niet op medische inhoud

Een grote angst van de ziekenhuizen is dat alle medisch inhoudelijke registers opengetrokken moeten worden. ‘Onzin!’ zeggen de zorgverzekeraars en de SMK. De focus van Horizontaal Toezicht Zorg ligt op transparantie van organisatie, processen en beheersmaatregelen. Als hieruit blijkt dat hoge en middelhoge risico’s goed geborgd zijn dan is er geen sprake van dat er op cliëntniveau in de dossiers gekeken moet worden of dat de medische besluitvorming onder een vergrootglas komt.

Dus: zorg voor een goede borging van processen en beheersmaatregelen en maak deze inzichtelijk.

Tip 2: Jij transparant, ik ook!

De ziekenhuizen hebben het gevoel met de billen bloot te moeten. Transparantie werkt echter beide kanten op. De ziekenhuizen gaan inzage geven in hun organisatie en processen, maar de zorgverzekeraars moeten dit inzicht ook geven. Het mes snijdt hierdoor aan twee kanten.

Dus: Schroom niet om een kijkje te nemen in de keuken van de zorgverzekeraar! Vraag hoe zij bepaalde processen hebben ingeregeld. Zij zullen zeker bereid zijn inzage te geven.

Tip 3: Denk mee aan de kaders en risico’s

Elk ziekenhuis heeft zijn eigen risico’s die in meer of mindere mate van invloed zijn op hun processen en beheersmaatregelen. Dit zijn vaak andere risico’s dan in bijvoorbeeld het zelfonderzoek. Omdat de risico’s per ziekenhuis verschillend zijn, kunt u sturen op de risico’s die voor uw ziekenhuis van toepassing zijn. Hier is alle ruimte voor eigen inbreng, wat één van de doelen van Horizontaal Toezicht Zorg is. De controlelast verminderen doet u samen!

Dus: U hoeft niet op overbodige risico’s te sturen en wordt de controlelast verlicht.

Cure4 heeft vertrouwen in Horizontaal Toezicht Zorg! U ook? Of heeft u meer tips nodig om het vertrouwen te vinden voor Horizontaal Toezicht Zorg? Wij geven u graag advies!

Contact opnemen

Jasmijn de Jong-Roelvink

Consultant Cure

Jasmijn de Jong-Roelvink

Consultant Cure

©2022 Cure4 |

Cure4 is onderdeel van Tenzinger B.V. | Disclaimer
Contact