Horizontaal Toezicht... Happily ever after?

Is Horizontaal Toezicht (HT) een gedwongen huwelijk, verstandshuwelijk, een gelukkig huwelijk, liefde op het eerste gezicht of is het vragen om een scheiding? Afgaande op de stemronde in de zaal tijdens het congres Horizontaal Toezicht dat plaatsvond op 12 april jl. zal het een verstandshuwelijk worden. Maar hoe zorg je ervoor dat je in 2019 in ieder geval een katoenen huwelijk viert?

Flirten, daten, verloven

Het landelijke projectteam heeft de meest ongemakkelijke fase op weg naar een huwelijk al voor u uit handen genomen… de fase van het daten! Passen we bij elkaar en vinden we elkaar als zorgverzekeraar en zorginstelling leuk genoeg om met elkaar verder te gaan? De vijf producten die door het projectteam zijn opgeleverd, hebben bij de zorgverzekeraars zoveel vertrouwen opgewekt dat zij met iedere zorginstelling die besluit te willen starten met HT het bootje in willen stappen. Resteert voor instellingen alleen nog de knoop door te hakken en volmondig ‘JA’ te zeggen!

Wat is er nodig om de verlovingsperiode goed door te komen en daadwerkelijk het ja-woord tegen elkaar te zeggen? Relatie expert Cure4 heeft de top vijf eigenschappen hieronder voor u neergezet.

Vertrouwen als basis

Ernest Hemingway zei het al… ‘The best way to find out if you can trust somebody is to trust them’. Horizontaal toezicht zal niet werken wanneer er geen vertrouwen is tussen zorgverzekeraar en zorgaanbieder. Uiteindelijk wil iedereen hetzelfde en dat is een soepel en transparant proces van registratie, declaratie en het bieden van gepaste zorg. Waag de sprong en vertrouw erop dat het (uiteindelijk) goed komt.

Communiceren

Communicatie is ontzettend belangrijk in een relatie. Ook op weg naar HT moeten zorgaanbieders met hun representerende zorgverzekeraar helder en open met elkaar blijven communiceren. Zoals een van de pilotziekenhuizen al aangaf tijdens het congres, de weg naar HT is een mooie weg, maar wel een hobbelige. Doe geen aannames, maar stel vragen. Daarnaast is het belangrijk om verwachtingen uit te spreken, HT is voor zowel de zorgverzekeraar als de zorgaanbieder een nieuw concept. Open en tijdige communicatie zal de weg vrij maken.

Geven en nemen

In een gezond huwelijk is het geven en nemen. Zo ook met Horizontaal Toezicht. Zorgaanbieder en zorgverzekeraar hebben verschillende belangen bij HT, maar als je te strikt aan je eigen eisen vasthoudt zal Horizontaal Toezicht niet slagen. Gun elkaar wat, wees bereid concessies te doen.

Respect en acceptatie

Probeer elkaar als gelijkwaardige partner te zien. Een zorgaanbieder is niet superieur aan een zorgverzekeraar en andersom. Bewonder elkaar voor de kwaliteiten die je hebt en vul elkaar aan waar nodig. Zonder zorgaanbieders maar ook zonder zorgverzekeraars zouden we immers erg ver van huis zijn. We hebben elkaar nodig om HT te laten slagen.

Ontspan

Tot slot heeft iedere relatie een goede portie humor nodig. Humor neemt stress weg, maakt dopamine en endorfine aan en het helpt te relativeren… Kortom, humor is essentieel in het laten slagen van een goed huwelijk! Zorg dat je in het proces richting HT dus ook zorgt voor luchtige momenten.

Wilt u meer tips hebben over hoe u het huwelijk tussen zorgaanbieder en zorgverzekeraar kan laten slagen? De experts van Cure4 helpen u graag op weg.

Contact opnemen

Willemien Alting en Jasmijn de Jong-Roelvink

Consultants Cure

Jasmijn de Jong-Roelvink

Consultant Cure


Notice: Undefined offset: 2 in /var/www/vhosts/cure4legal.nl/httpdocs/wp-content/plugins/mw-modules/modules/content/content.php on line 121

Blog Cure | Horizontaal Toezicht... Happily ever after?

©2021 Cure4 |

Cure4 is onderdeel van Tenzinger B.V. | Disclaimer
Contact