Op 19 juni heeft de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) het advies ‘Zonder context geen bewijs – de illusie van evidence based practice’ gepubliceerd. De RVS benadrukt hierin dat het wenselijk is dat goede zorg wordt gemeten middels context in plaats van evidence based.
Het probleem is dat de huidige meetmethode de zorg naast meetbaar ook heeft gestandaardiseerd. Dit terwijl goede zorg voor iedere persoon verschilt. Standaardisatie van de zorg is niet wenselijk en dient daarom vanuit de context te worden bezien. Bij de huidige meetmethode wordt de essentie van goede zorg uit het oog verloren.
Om te garanderen dat zorgorganisaties goede zorg bieden, moeten zij voldoen aan kwaliteitseisen. De Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) omschrijft deze eisen als volgt: “Zorg die veilig, doeltreffend, doelmatig en cliëntgericht is”. Hieruit vloeit voort dat een organisatie goede zorg op korte en lange termijn kan bereiken door vanuit het belang van de cliënt te denken, ofwel door de cliënt centraal te zetten. Dit impliceert niet dat alleen de cliënt iets kan zeggen over de kwaliteit van goede zorg binnen een organisatie, maar dat de basis erin gelegen is dat de organisatie denkt vanuit het belang van de cliënt. De afgelopen jaren hebben zorgorganisaties hierin stappen gezet. Het RVS noemt de volgende kenmerken van goede zorg:
De afgelopen jaren hebben er diverse ontwikkelingen plaatsgevonden om de zorg meer cliëntgericht te maken. Een mooi voorbeeld van een cliëntgerichte organisatie is Home Instead Thuisservice. Home Instead Thuisservice is wereldwijd de grootste niet-medische dienstverlener. In Nederland is deze organisatie ruim vijf jaar actief.
Bij Home Instead Thuisservice gaat welzijn vóór zorg. De inhoud van de dienstverlening wordt naar wens van de cliënt ingericht en vastgelegd in de organisatie. De cliënt en de medewerker worden gematcht op basis van hun persoonlijkheid, zorgvraag/benodigde vaardigheden en tijdstip van de dienstverlening. Het resultaat is dat er een vertrouwensrelatie ontstaat. Dit heeft als voordeel dat er direct ingespeeld kan worden op veranderende wensen van de cliënt.
Door de cliënt centraal te stellen bij de inrichting van de zorg, verbindt u de cliënt met uw organisatie. Neem de wens van de cliënt en zijn ‘patient journey’ als basis voor uw processen. Op deze manier creëert u een organisatie waarin de medewerkers en de cliënt samen blijven werken aan goede zorg!
Heeft u vragen over het centraal zetten van uw cliënt in uw organisatie? Stel ze gerust, we helpen u graag op weg.
Contact opnemen
Consultant Care
Consultant Care