Vanaf zaterdag 23 januari geldt er in Nederland een avondklok. Het is dan verplicht van 21:00 uur ’s avonds tot 04.30 uur ’s ochtends binnen te blijven. Je mag alleen met een geldige reden op straat zijn.
Als zorgorganisatie heb je te maken met onregelmatige diensten waardoor medewerkers uit noodzaak naar buiten moeten. Zij dienen dan een werkgeversverklaring bij zich te hebben. Om hen vrij te laten reizen is het belangrijk dat zij een werkgeversverklaring mee hebben.
Met deze verklaring bewijzen ze dat ze gemachtigd zijn om op de aangegeven tijd op de openbare weg mogen zijn. Wij helpen je om dit proces zo eenvoudig mogelijk in te zetten.
Na de aankondiging van het mogelijk instellen van een avondklok hebben wij een aantal aandachtspunten opgesteld. De volgende maatregelen zijn belangrijk binnen jouw organisatie.
Communiceren van de maatregelen en inrichting die je gedaan hebt naar de medewerkers:
Waar we echter ook aan denken is een standpunt innemen voor wanneer het onverhoopt toch nog mis gaat met de werkgeversverklaring avondklok.
Basis
Voor de medewerkers die mogelijk te maken gaan krijgen met de werkgeversverklaring avondklok in verband met de uitoefening van hun functie kan je de verklaring klaarzetten in het dossier zonder specificatie van datum en tijden. Hiermee heeft de medewerker via het Insite dossier altijd de beschikking over een werkgeversverklaring avondklok. Denk hierbij ook aan de medewerkers niet in loondienst en hoe deze de werkgeversverklaring ontvangen.
Let op: Let er bij het klaarzetten op dat je in de weergave die je kiest (bijvoorbeeld “Medewerker (in dienst)”) niet al een filtering is aangebracht waardoor groepen medewerkers ten onrechte geen verklaring ontvangen.
Basis +
Het is mogelijk van het standaard document een kopie te maken om deze aan te passen aan je eigen wensen. Bijvoorbeeld het toevoegen van een vaste tekst in het vak voor “specifieke tijden vastleggen” waarbij de datum automatisch mee wijzigt met de datum van insturen. Dit kan een applicatiebeheerder inrichten in Profit. Bespreek dit dan ook met de beheerder van Profit, ook als er andere wensen zijn.
Onderstaand twee adviezen over de mogelijk te volgen route met workflows voor het aanvragen in Insite.
Snel ontvangst document via workflow
Het is mogelijk dat een medewerker direct een werkgeversverklaring ontvangt. Om deze snelheid te garanderen zal er geen controle plaats vinden tussendoor. Deze kan je wel nog achteraf inbouwen als taak of via Profit doen om te voorkomen dat er misbruik gemaakt word van deze mogelijkheid. Vooraf zouden we dan wel op basis van functie de autorisatie voor deze workflow beperken tot die functies waar van het te verwachten is dat ze deze nodig hebben voor de uitvoering van hun functie.
Hierdoor is het zelfs mogelijk om op het moment dat de verklaring overlegd moet worden deze nog op te vragen. Ons advies is wel om altijd voordat je naar buiten gaat het document op te vragen en deze op te slaan op de telefoon in verband met mogelijk gepland onderhoud of storing bij Profit/Insite.
Aanvragen specifiek document of functies die niet tot de standaard functie behoren
Voor de medewerker die graag een werkgeversverklaring wil met dagen / werktijden daarop benoemd kan er ook een workflow ingericht worden. Ook voor medewerkers die niet standaard een verklaring aan kunnen vragen kunnen op deze manier dit alsnog regelen. Hierbij wordt de werkgeversverklaring na het opvragen als taak bij een planner/leidinggevende/serviceteam gelegd ter controle en aanvulling.
Deze controleren of de aanvraag correct is, vullen de benodigde velden in en sturen het document terug naar de medewerker (of printen en ondertekenen deze). Hierbij zal je dus minder snel de beschikking hebben over je werkgeversverklaring en is het na kantoortijden lastiger om nog tijdig (voor die avond) iets te regelen.
Bepaal van te voren voor welke periode je een specifieke verklaring aan kan vragen (bijvoorbeeld minimaal voor een week).
Het standaardtemplate is gebaseerd op het sjabloon van De Rijksoverheid. Deze wordt zo spoedig mogelijk gepubliceerd.
Je importeert het standaardtemplate in AFAS Profit:
Vervolgens richt je de werkgeversverklaring van de avondklok in. Dat kan via de volgende twee manieren. Je kan de werkgeversverklaring verstrekken of via een workflow aanvragen.
Optie 1 Werkgeversverklaring verstrekken
De medewerkers krijgen de werkgeversverklaring toegestuurd via e-mail en kunnen het document raadplegen in hun dossier via InSite en AFAS Pocket.
Optie 2. Werkgeversverklaring via workflow aanvragen
Als je wil dat medewerkers zelf een aanvraag kunnen insturen voor een werkgeversverklaring kun je hiervoor een vrij type dossieritem aanmaken en een workflow met document inrichten.
Heb je vragen over hoe je de workflow inzet? Of wil jij dit proces door ons laten inrichten? Onze experts staan klaar om hierover met je te sparren of te ondersteunen.
Ik wil graag meer weten!HR consultant & Payroll expert
Payroll consultant