Salarisflits 2019 - Januari

Veranderingen in 2019

Ook dit jaar zullen we je meenemen in de wirwar van wet-en regelgeving omtrent jouw personele zaken. En er staat weer een aantal belangrijke zaken op de planning waarmee je rekening dient te houden dit jaar. Wat weet je van de nieuwe wet Wet Arbeidsmarkt in Balans die in 2020 van kracht gaat?

Wet Arbeidsmarkt in Balans

Tijd voor verandering…..maar voor wie is dat nou voordelig?

Per 1 januari 2020 zal de WAB (Wet Arbeidsmarkt in Balans) in werking treden. Iedereen wil zonder enige zorgen kunnen werken zowel werkgever als werknemer en de WAB versoepelt dit alles, maar in welke hoedanigheid?

Een aantal voorbeelden zijn o.a. het combineren van omstandigheden om een medewerker te kunnen ontslaan, opbouw van een transitievergoeding vanaf moment van indiensttreding, verlenging van de proeftijd, verruiming van de ketenbepaling, maatregelen voor oproepkrachten.

Dit laatste zullen we in de volgende nieuwsbrieven voor je behandelen. Kun je niet wachten omdat je veel te maken hebt met oproepkrachten of wil je sneller een check laten doen, dan kun je natuurlijk altijd contact opnemen om de zaken door te spreken en kunnen we samen een plan van aanpak maken.

Transitievergoeding

Nieuw tijdperk voor de transitievergoeding

Afscheid nemen kon voorheen niet zo maar en dat kan nog steeds niet. De ontslagbescherming geldt nog steeds, maar is op enig vlak versoepeld. Zo is het dat voorheen ontslag in de eerste twee jaar van ziekte niet mogelijk was, die spelregels zijn aangepast. Daarnaast wordt het ontslag van langdurig zieken nu ook toegankelijker. Werkgevers hebben vanaf april 2020 namelijk recht op een compensatie voor de transitievergoeding die zij moeten betalen bij de uitdiensttreding  van een langdurig zieke medewerker.

Heb jij ook met een dergelijke situatie te maken of wil je graag meer weten hoe een en ander aan te pakken? Neem dan vooral contact op, we helpen je graag verder waar mogelijk.

Vaderschapsverlof

Op of na 1 januari vader geworden? Gefeliciteerd!

De partner heeft bij de geboorte van de baby op of na 1 januari 2019 recht op vijf dagen ten opzichte van twee dagen in 2018. Uiteraard is de opname hiervan niet geheel vrijblijvend. Daarnaast wordt vanaf juli 2020 aanvullend geboorteverlof in het leven geroepen waarbij de partner wel tot 5 weken extra geboorteverlof kan krijgen. De aanvraag loopt via het UWV. Ook deze opname is niet geheel vrijblijvend en dient te zijn opgenomen binnen zes maanden na de geboorte van het kind.

Chantal Wouters

Salarisspecialist

Contact opnemen

Chantal Wouters

Salarisadministrateur

©2022 Cure4 |

Cure4 is onderdeel van Tenzinger B.V. | Disclaimer
Contact