Salarisflits 2020 - januari

De salarisflits van deze maand zetten we de belangrijkste wijzigingen voor de salarisadministratie op een rij. Zo gaan we in op de Verklaring omtrent Gedrag (VOG), Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) en de veranderingen in de CAO’s voor 2020.

Wet Arbeidsmarkt in Balans

De Wet Arbeidsmarkt in Balans is een feit. Hebben jullie alles al op orde?

  • Alle contracten voor onbepaalde tijd dienen tweezijdig getekend te zijn. Om aan al deze administratieve eisen te voldoen krijgt jouw organisatie drie maanden extra tijd van de overheid.
  • Alle oproepkrachten die 12 maanden in dienst zijn dienen eind januari 2020 een aanbod te hebben ontvangen met een vast aantal uren per week. Dit aanbod moet gebaseerd zijn op het gemiddeld aantal uren van de afgelopen 6 maanden.
  • Denk om de aanpassingen op de Loonstrook; vermelding schriftelijke overeenkomst, aantal uren per week en bepaalde of onbepaalde tijd.

Lees meer in de Whitepaper Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB)!

DownloadenNormbedragen 2020

Transitievergoeding betalen bij uitdiensttreding in de proeftijd

Als een werknemer op verzoek van de werkgever in de proeftijd uit dienst gaat dan ontvangt de werknemer een transitievergoeding. Deze maatregel is ingegaan vanaf 1 januari 2020.

Voorbeeld: medewerker Jan Jansen is in dienst getreden per 1-1-2020 met een brutosalaris van €2175,- (inclusief vakantiegeld). Na 10 werkdagen kom je er als werkgever achter dat je niet verder wilt met Jan Jansen en je besluit afscheid te nemen binnen de proeftijd.

Jansen is in totaal 10 werkdagen in dienst geweest. Wat kost dit jouw organisatie aan transitievergoeding?  

Brutosalaris: €1000,- (over 10 werkdagen)
Berekening: €1000 * 1/3 * 1/12 = €27,78 transitievergoeding

Verklaring Omtrent Gedrag

Zeker in sectoren waar een VOG wettelijk verplicht is (o.a. in de overheidssector) is er vaak verbazing geweest over het feit dat deze kosten ten laste komen van de vrije ruimte. Dit terwijl de kosten van bijvoorbeeld een BIG-registratie wel behoren tot de gerichte vrijstelling nihil waarderingen. Is bij jullie de verklaring omtrent gedrag ook een verplichting bij in dienst treden?  Dan is er goed nieuws! De vergoeding van de VOG mag vanaf 1 januari 2020 onbelast vergoed worden. Dit houdt in dat hij niet meer ten laste van de vrije ruimte komt, vergeet dus niet om de journaalpost aan te passen!

Lees hier meer over de VOG

Fiets van de zaak

Voor jouw organisatie wordt het makkelijker om werknemers te laten profiteren van een fiets van de zaak. Door de fiscale regeling is het voor de werknemers voordeliger om gebruik te maken van de fiets.

Voorbeeld: werknemer Thijs Gaart koopt een fiets met een waarde van € 2000. Thijs moet dan 7% van dit bedrag bij het salaris optellen. Dit is een bedrag van  € 140,-. Met zijn inkomen van € 35.000 per jaar, betaalt hij hierdoor € 58 per jaar meer belasting. De kosten per maand bedragen dus € 4,83.  

Lees hier meer over Fiets van de zaak

CAO aanpassingen 2020

GGZ

Augustus 2020: 3% salarisverhoging

Ziekenhuizen

Januari 2020: 5% salarisverhoging Bruto 1.200 euro eenmalige uitkering (naar rato dienstverband)

Sociale werkvoorziening

Januari 2020: 1,34% salarisverhoging

VVT

Juni 2020: 3,5% salarisverhoging

Jeugdzorg

Januari 2020: 4% salarisverhoging Juni: bruto 200 euro eenmalige uitkering (naar rato dienstverlening)

ZKN

Februari 2020: 3,25% salarisverhoging

Gehandicaptenzorg

Juni 2020: 3,4% salarisverhoging December: eenmalige uitkering van 1,5% van het feitelijke verdiende salaris 2020

Wil jij maandelijks op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen in de salarisadministratie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Inschrijven

Masha den Hartog

Salarisspecialist

Neem contact met mij op

Masha den Hartog

Salarisadministrateur

©2022 Cure4 |

Cure4 is onderdeel van Tenzinger B.V. | Disclaimer
Contact