Praktische tips release iJW 2.3 en iWMO 2.3

Door de overgang naar berichtenstandaard iJW 2.3 en iWMO 2.3 worden er sinds 17 maart 2019 tijdelijk geen declaratie- en factuurberichten verstuurd door zorgaanbieders aan gemeenten. Tot 28 maart 2019 blijft deze berichtenstop voor JW303’s en WMO303’s van kracht, zodat gemeenten voor die tijd retourberichten op de declaratie- en factuurberichten kunnen sturen via de oude standaard.

Tussen 28 maart en 1 april gaat het berichtenverkeer voor alle type berichten dicht, waarna op 1 april de nieuwe standaard in gebruik wordt genomen. In de blog ‘Release iWmo 2.3 en iJw 2.3′ worden de belangrijkste wijzigingen die van toepassing zijn al op een rij gezet. Aanvullend op deze blog tref je hier een aantal praktische tips, ter voorbereiding op deze nieuwe release:

1. Ontvang tijdig alle JW304’s

Signaleer tijdig welke JW304’s je nog niet terug hebt ontvangen van gemeenten naar aanleiding van de JW303’s die voor 18 maart verzonden zijn. Voorkom dat er JW304’s pas verstuurd worden na 28 maart 13.00 uur, aangezien deze niet meer verwerkt kunnen worden in de oude berichtenstandaard. Neem ruim van te voren contact op met gemeenten waarvan je nog JW304’s verwacht.

2. Stem af met jouw ECD-leverancier

Controleer of de benodigde wijzingen verwerkt zijn in het ECD. Als je contracten hebt met gemeenten die aspecifieke toewijzingen versturen – met alleen een productcategorie en geen productcode – dan dien je vanaf 1 april te controleren of je in de declaratie wel de geboden productcode meestuurt. Controleer daarnaast of de eenheid ‘weken’ (code 21) en ‘tijdsonafhankelijk’ (code 81) zijn uitgesloten bij de declaratie. Een uitzondering geldt voor creditprestaties, met een debetprestatie van voor de release 2.3.

3. Informeer over de wijzigingen in het gebruik van start- en stopberichten

Gedurende de looptijd kan het zijn dat de client andere zorg nodig heeft, hetzij een ander zorgproduct of een andere omvang (bijvoorbeeld meer uren per week).

Er komt dan een nieuwe JW301/WMO301, waarin de lopende toewijzing beëindigt wordt en een nieuwe toewijzing plaats vindt voor het nieuwe zorgproduct of omvang. In versie 2.2 was het niet noodzakelijk om voor iedere nieuwe toewijzing een JW307/WMO307 te sturen, alleen bij de laatste toewijzing was dit verplicht. Vanaf 1 april dient er een stopbericht te worden gestuurd naar aanleiding van de intrekking van de lopende toewijzing.

Let opIndien alleen de einddatum verlengd/verkort wordt en als de aanpassing plaats vindt in de lopende toewijzing (dus met hetzelfde toewijzingsnummer), dan hoeft er geen JW307/WMO307 verstuurd te worden op het moment van ontvangst van de aangepaste toewijzing.Het JW307/WMO307 aan het eind van de zorg is voldoende. Een nieuwe JW305/WMO305 is ook niet nodig.

Op aspecifieke toewijzingen (met alleen een productcategorie) kon eerder wel een specifieke start (met productcode) worden gestuurd.

Vanaf 1 april moet er op een aspecifieke toewijzing een aspecifieke start worden gestuurd. Indien er een specifiek startbericht gestuurd is (productcode) voor de overgang naar 2.3, dan dient het stopbericht ook  specifiek te zijn. Zijn er meerdere specifieke startberichten verstuurd omdat er meerdere producten geleverd worden op de aspecifieke toewijzing, dan dient de eerste en nog doorlopende start (van het diagnosetraject) met terugwerkende kracht te vervangen door een aspecifieke start. Dan kunnen vervolgens onder die lopende aspecifieke start alle benodigde producten vallen.

4. Controleer welke gemeenten een stopbericht willen ontvangen

Per 1 april is het mogelijk om een tijdelijke onderbreking te melden via een JW307-bericht. Dan dient als reden beëindiging code 20 ‘tijdelijk beëindigd’ ingevuld te worden. Bij hervatting moet er weer een ‘305’ verstuurd worden. Indien er toch geen hervatting plaats vindt dan zijn er twee mogelijkheden:
– Eerdere JW307 intrekken en een nieuwe sturen
– een definitief stopbericht sturen.
Let op: afhankelijk van afspraken met de financier over onderbrekingen kan je deze mogelijkheid wel/niet gebruiken.

5. Controleer toewijzingen startbericht

Controleer of er op alle toewijzingen een startbericht is gestuurd en of afgekeurde startberichten gecorrigeerd zijn met een juist startbericht.

6. Maak een herstelplan

Beoordeel welke consequenties de nieuwe standaard precies voor uw zorgorganisatie heeft. Stel een plan van aanpak op waardoor het risico op afkeur van declaratie- en factuurberichten beperkt blijft. Stel dit plan bij waar nodig zodra er met de nieuwe standaard gewerkt wordt.

Sanne Kuyvenhoven

Consultant Care

Meer weten over de iWmo 2.3 en iJW 2.3? Wij hebben ruime kennis en ervaring in de Jeugdzorg en Wmo.

Contact opnemen

Sanne Kuyvenhoven

Senior Consultant Care

Recente publicaties

Blog | Wat gaat er nog veranderen in Profit voor het einde van het jaar?

955

29 November 2021

In deze drukke tijd van het jaar voor HR- en Salarisadministratie worden er door AFAS voor januari 2…

Update | De belangrijkste wijzigingen voor de WKR 2022 in de zorg

994

24 November 2021

Nu het nieuwe jaar voor de deur staat wil je helemaal de op de hoogte zijn van alle wijzigingen voor…

Blog | Wat betekent het woonplaatsbeginsel voor jou als zorgaanbieder?

496

17 November 2021

In dit blog gaan wij dieper in op de veranderingen in de zorgcontractering en de zorgadministratie d…

©2022 Cure4 |

Cure4 is onderdeel van Tenzinger B.V. | Disclaimer
Contact