472 woorden – 4 minuten lezen
Vanaf 1 augustus maakt de NZa de release bekend met wijzigingen voor de GGZ. We blikken alvast vooruit op de release en wat er gaat veranderen per 1 januari 2020. In de blog over het Zorgprestatiemodel gingen we in op het concept die er ligt ter vervanging van de DBC-systematiek. We gaan het nu hebben over de overgang van de Bopz in de Wet verplichte GGZ (WvGGZ) en Wet Zorg en Dwang (Wzd).
In 2020 treden de Wet verplichte GGZ (WvGGZ) en de Wet zorg en dwang (Wzd) in werking, als vervanging van de Wet Bopz. De WvGGZ regelt de rechten van mensen die te maken hebben met verplichte zorg in de GGZ. De Wzd regelt de rechten van mensen met een verstandelijke beperking en met mensen met een psychogeriatrische aandoening die te maken krijgen met onvrijwillige zorg of een onvrijwillige opname. In deze blog gaan we verder in op de WvGGZ.
De nieuwe wet is gericht op het voorkomen van verplichte zorg en het kiezen voor minder dwang. De rechtspositie van de cliënt wordt versterkt en familie, directe naasten en de huisarts worden in verschillende stadia zo veel mogelijk betrokken. Een van de belangrijkste veranderingen is dat verplichte zorg onder de nieuwe wet wordt aangevraagd via de zorgmachtiging en dat het mogelijk wordt verplichte zorg toe te passen in de thuissituatie.
De Wet Bopz kent verschillende machtigingen, de WvGGZ kent alleen de zorgmachtiging met een variabele inhoud. De zorgmachtiging is een machtiging van de rechter om verplichte zorg te kunnen verlenen. Alle vormen van verplichte zorg moeten via een zorgmachtiging worden aangevraagd en via de rechter worden getoetst. De rechter toetst vooraf het zorgplan en bepaalt de inhoud daarvan. De zorgmachtiging vormt de legitimatie voor verschillende vormen van verplichte zorg. De geneesheer-directeur is verantwoordelijk voor de zorg en de Officier van Justitie (OvJ) registreert het proces.
Een andere belangrijke vooruitgang ten opzichte van de Bopz is dat de wet is gericht op behandeling. In de Bopz is de behandeling gekoppeld aan de gedwongen opname. Onder de nieuwe wet is gedwongen opname een onderdeel van het zorgplan, maar niet noodzakelijk om verplichte zorg te kunnen verlenen.
De WvGGZ is ‘patiëntvolgend’ en biedt de mogelijkheid om ook in de ambulante situatie verplichte zorg toe te passen. Bijna alle vormen van verplichte zorg zijn ambulant toepasbaar. Dit is een belangrijke wijziging ten opzichte van de Wet Bopz. De Wet Bopz is locatie gebonden: dit betekent dat gedwongen zorg alleen kan worden toegepast als iemand is opgenomen in een instelling.
De WvGGZ vraagt acties van GGZ-organisaties. Er zullen nieuwe regionale afspraken moeten worden gemaakt, personeel zal moeten worden bijgeschoold en ICT-systemen moeten worden aangepast. De belangrijkste wijzigingen hebben we op een rijtje gezet:
In onze factstheet gaan wij verder in op de belangrijke veranderingen als gevolg van de WvGGZ.
Wil je meer weten wat er voor jouw instelling verandert en hoe je kunt inspelen op deze wijzigingen? Download de Factsheet RG & RB 20a!
Legal Consultant