Blog30 sep 2024

Business Consultancy

Samenwerken in regionale zorgnetwerken

Derkje Andrée Wiltens

Business Consultant bij Cure4

Bekijk profielBekijk profiel

De uitdagingen in de zorg zijn groot. De zorgvraag neemt toe, het personeelstekort loopt op en de financiële middelen blijven gelijken. Daarnaast gaat de samenleving er anders uitzien en daarmee ook de zorg. Naast gezondheid wordt er steeds meer waarde gehecht aan welzijn, deelname aan werk en het onderhouden van sociale contacten. Patiënten met complexe en langdurige zorgvragen worden niet meer enkel geholpen vanuit één professionele zorgorganisatie.  Organisaties kunnen de zorg daarom niet meer alleen organiseren. Als je op alle gebieden hulp wilt kunnen bieden, moet je als organisatie samenwerken over de grenzen van je organisatie en domeinen heen. Door samen te werken in de zorg kun je met elkaar tot nieuwe en innovatieve oplossingen komen. Organisaties zoals zorgaanbieders, welzijnspartijen, zorgverzekeraars, gemeenten, kennisinstellingen en patiëntbelangenorganisaties werken daarom steeds vaker regionaal samen in netwerken om bovenstaande problemen gezamenlijk op te lossen.

Hoewel samenwerken in netwerken ingewikkeld is, vormen dergelijke netwerken een belangrijk onderdeel van de oplossingen voor de uitdagingen waar de zorg voor staat. Het deelnemen aan of organiseren van deze netwerken is complex. Naast het ontwikkelen van technische en juridische voorwaarden zullen regionale zorgorganisaties met elkaar in gesprek moeten. We zien een groeiende behoefte aan handvaten die helpen bij het verder en gerichter ontwikkelen hiervan. Op basis van onze ervaringen hebben we een aantal succesfactoren geïdentificeerd van vitale en duurzame zorgnetwerken. Maar allereerst de vraag: wat is netwerkzorg nu eigenlijk?

Neem contact op

Derkje Andrée Wiltens

Business Consultant bij Cure4

Neem contact opNeem contact op

Wat is netwerkzorg?

Netwerkzorg is de opvolger van ketenzorg, waarbij de cliënt beweegt tussen hulpverleners. Dit betekent dat hulpverleners uit verschillende domeinen (zoals huisartsenzorg, sociaal domein, specialistische zorg) samenwerken en informatie uitwisselen om een uitgebreid en effectief behandelplan voor de cliënt te ontwikkelen en uit te voeren. Deze partijen hebben allemaal hun eigen expertise en kunnen elkaar goed aanvullen. Waar ketenzorg vrij lineair naar een zorgroute kijkt, stelt netwerkzorg de cliënt centraal en wordt er een netwerk van zorg rondom hem of haar gecreëerd.

Succesfactoren voor een regionale samenwerking

Het vormen van regionale samenwerking binnen een netwerk is een verandertraject. Het is daarom van groot belang om alle betrokkenen mee te nemen in het proces, inclusief de cliënt zelf, en om heldere afspraken te maken over wat partners willen, welke verschillende belangen er spelen, welke doelen ze nastreven en wat de rol van de cliënt moet zijn. Daarnaast is het van belang om een passende besturingsvorm te kiezen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een “lead-structuur”, waarbij de leiderschapsrol is neergelegd bij één organisatie, of een “shared-governance structuur” waarbij sprake is van gedeeld leiderschap. Ook kan er gekozen worden voor een administratieve structuur, zodat je allerlei ondersteunde zaken goed kunt regelen.

Naast het maken van goede afspraken is het essentieel dat medische gegevens gedeeld kunnen worden. Het moet mogelijk zijn om de cliënt één account te geven, waarmee hij vrij door de zorgregio kan bewegen en waar iedere hulpverlener online in kan werken, zonder keer op keer dubbele registraties te doorlopen. Hiervoor is het van belang dat er sprake is van technische openheid binnen en tussen systemen in de vorm van integraties en koppelingen. Uiteindelijk is er technologie, maar bovenal wederzijds vertrouwen nodig. Tussen client en hulpverlener, maar natuurlijk ook tussen zorgaanbieders in de regio.

Wil je meer weten over de wijze waarop effectieve netwerkzorg ingericht kan worden? Of heeft u als organisatie hulp nodig met het opzetten, onderhouden of updaten van een netwerk? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze consultants via de knop hieronder.

Neem vrijblijvend contact op

Hoe werk je effectief samen in de jeugdzorg?

Download onze whitepaper: Samenwerkingsverbanden in de jeugdzorg en kom er direct achter!

Bekijk ook eens deze kennisbank artikelen

Blog30 sep 2024

Automatisch banktransacties verwerken voor een efficiëntere administratie

Zorginstellingen hebben te maken met complexe financiële stromen en administratieve processen, van betalingen door verzekeraars tot facturen van leveranciers.
Lees meer +
Blog05 sep 2024

Samen een begroting opstellen voor jouw zorginstelling

Hoe helpt het opstellen van een begroting de jouw zorginstelling met het behalen van de van doelstellingen?
Lees meer +
Blog19 aug 2024

Optimaliseer bedrijfsprocessen in de zorg met scan- en herkensoftware

In de steeds veranderende en veeleisende wereld van bedrijfsvoering is het optimaliseren van administratieve processen van cruciaal belang voor betaalbare en toegankelijke zorg. Scan- en herkensoftware kan hierbij helpen.
Lees meer +

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Zo ben jij elke maand op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de zorg! Schrijf je in