Financiële administratie
Btw-behandeling van de servicekosten per 1 januari 2025
In december vorig jaar heeft het Nederlandse Ministerie van Financiën een nieuw besluit gepubliceerd over de btw-behandeling van de verkoop en verhuur van onroerende goederen.
Een van de belangrijkste onderwerpen is de aangepaste btw-behandeling van servicekosten, die vanaf 1 januari 2025 ingaat. Deze veranderingen kunnen invloed hebben op de verhuur van zowel commerciële als residentiële ruimtes. Omdat de wijzigingen in 2025 ingaan, raden wij aan om tijdig de impact te analyseren en hierover te communiceren met de huurders.
Wat verandert er?
Momenteel zijn servicekosten bij woningverhuur vrijgesteld van btw, terwijl ze bij commerciële verhuur belast blijven, ook als de huur vrijgesteld is. Dit beleid blijft van kracht tot en met 31 december 2024. Het nieuwe besluit introduceert echter een andere benadering.
Vanaf 1 januari 2025 moet beoordeeld worden of servicekosten als een aparte, btw-belaste dienst worden gezien of dat ze onderdeel zijn van de huur en daarmee dezelfde btw-behandeling volgen (belast of vrijgesteld).
Btw-behandeling van de servicekosten per 1 januari 2025
Op basis van het nieuwe besluit kunnen de servicekosten als volgt worden gecategoriseerd:
1. Kosten op basis van werkelijk verbruik: Deze worden beschouwd als een losstaande, btw-belaste dienst.
Voorbeelden hiervan zijn het gebruik van nutsvoorzieningen (gas, elektriciteit, water, etc.) waarbij de facturering gebaseerd is op het werkelijk verbruik.
2. Kosten met beslissingsbevoegdheid van huurders: Als huurders zelf de dienstverlener kunnen kiezen, tellen deze kosten ook als een losstaande, btw-belaste dienst.
Vaak ligt deze beslissingsbevoegdheid voor bijvoorbeeld de schoonmaak van algemene ruimtes en beveiliging bij de verhuurder, waardoor deze servicekosten de btw-behandeling van de verhuurdienst volgen.
3. Overige servicekosten: Overige servicekosten worden doorgaans gezien als bijkomende kosten bij de verhuurdienst en volgen daarom de btw-behandeling van de verhuur.
Wat betekent dit voor verhuurders?
Voor verhuurders die vrijgestelde commerciële of residentiële verhuur aanbieden, kunnen de wijzigingen aanzienlijke gevolgen hebben. Sommige servicekosten kunnen voortaan onder de vrijstelling vallen, terwijl andere juist belast worden met btw.
Wij adviseren om per huurovereenkomst te beoordelen welke servicekosten worden doorberekend en te analyseren of deze een zelfstandige btw-behandeling vereisen of de btw-status van de huur volgen.
Vanaf 1 januari 2025 moet de verhuurder controleren of:
- Servicekosten onderdeel zijn van de huur en daarmee dezelfde btw-behandeling krijgen.
- Servicekosten een zelfstandige btw-behandeling hebben en belast worden met btw.
Een zelfstandige btw-behandeling (optie 2) geldt in het bijzonder voor
- Kosten voor nutsvoorzieningen waarbij de huurder zelf het verbruik bepaalt en afrekent via een individuele meter.
- Kosten voor diensten zoals schoonmaak, als huurders de keuze hebben in de dienstverlener.
In andere gevallen volgen de servicekosten meestal de btw-behandeling van de huur. Als de huur belast is met btw, dan zijn de servicekosten dat ook.
Heb je vragen of ben je benieuwd wat Cure4 voor jouw organisatie kan betekenen?
Heb je vragen over de impact van deze wijzigingen of wil je weten wat Cure4 voor jouw organisatie kan betekenen? Neem contact met ons op via het contactformulier. Onze specialisten staan om jouw situatie te analyseren.