Blog05 sep 2024

Financiële administratie

Houd grip op je financiën door samen een begroting op te stellen

De vakantie is weer achter de rug, dus is het voor veel zorginstellingen tijd om de financiële planning voor komend jaar op te stellen.

Mathieu Heijmans

Assistent Controller bij Cure4

Bekijk profielBekijk profiel

De overheid dringt aan op efficiëntere inrichting van de zorg. Onder andere via het Integraal zorgakkoord (IZA).  Ondanks dit stijgen de zorgkosten ieder jaar met miljarden euro’s. Om hier grip op te houden is het cruciaal om overzicht te krijgen van op kostenplaatje. Het opstellen van een begroting is hiervoor een belangrijk hulpmiddel.

In deze blog lees je hoe een begroting de zorg helpt met het realiseren van doelstellingen en hoe Cure4 hierbij ondersteunt.

De voordelen van een begroting voor jouw zorginstelling

Om te beginnen heb je een strategisch plan nodig. Hierin staan doelen voor de korte en lange termijn beschreven. Bijvoorbeeld, het verhogen van het personeelsbehoud of verlagen van het aantal leegstaande kamers. Nadat dit plan is opgesteld kan de organisatie een begroting opstellen voor het komende jaar.

Een begroting kan gezien worden als de financiële vertaling van het strategisch plan. Hierin staat vermeld welke opbrengsten en kosten worden verwacht voor het komende jaar.  De begroting dient als stuurmiddel in de organisatie. Gedurende het jaar kunnen de werkelijke opbrengsten en kosten vergeleken worden met de verwachtingen. Hierdoor is het mogelijk om bij afwijkingen per maand bij te sturen of processen te verbeteren.

Organisaties kunnen per afdeling een eigen begroting opstellen. Het voordeel hiervan is dat de afdeling zelf meer verantwoordelijkheid draagt. Dit resulteert in meer inzichten in de prestaties per afdeling wat specifiekere optimalisaties mogelijk maakt.

Naast het geven van inzicht is een begroting nodig bij het aanvragen van een lening. Een geldverstrekker wil graag weten wat de plannen zijn voor het komende jaar. Ze willen zien of er over de strategische plannen is nagedacht. Wanneer dit het geval is, vergroot de kans op het verkrijgen van een lening aanzienlijk

Wat maakt het opstellen van een begroting complex?

Het opstellen van een begroting kan complex zijn. Je moet een inschatting maken van de verwachte opbrengsten en kosten voor de toekomst. Dit wordt mede beïnvloed door externe factoren, zoals de verkooptarieven die bepaald worden door het NZa, zorgverzekeraars en zorgkantoren. Die onvoorspelbaarheid komt elk jaar terug.

Naast de onvoorspelbaarheid van de verkooptarieven, kunnen veranderingen in wet- en regelgeving een aanzienlijke invloed hebben op de begroting. Dit betekent dat zorginstellingen flexibel en voorbereid moeten zijn om hun plannen bij te stellen.

Buiten de externe factoren zijn ook interne gegevens nodig om de begroting zo accuraat mogelijk op te stellen. Om dit te krijgen is het cruciaal dat de juiste vragen beantwoord worden.

Voor een begroting zijn de volgende vragen cruciaal:

Hoeveel personeel is er de komende jaren nodig?

Het bepalen van de personeelsbehoefte is cruciaal voor het opstellen van een nauwkeurige begroting. Dit vereist een analyse van de huidige personeelsomvang, verwachte groei of krimp in cliënten, en de complexiteit van de zorgbehoefte.

Kan dit met eigen personeel of is extra personeel nodig?

In sommige gevallen kan het huidige personeelsbestand niet voldoende zijn om aan de zorgvraag te voldoen. Dit kan leiden tot de noodzaak om extern personeel in te huren, zoals flexwerkers of zzp’ers.

Zijn er investeringen nodig om de gestelde doelen te behalen?

Investeringen in nieuwe technologieën, infrastructuur of opleidingen zijn vaak nodig om de gestelde doelen te bereiken. Denk hierbij aan de aanschaf van medische apparatuur, digitalisering van processen, of het verbeteren van de werkomgeving. Deze investeringen dragen bij aan een hogere kwaliteit van zorg.

Zijn er projecten die effect hebben op de begroting?

Lopende of geplande projecten, zoals renovaties of de uitbreiding van zorgcapaciteit, hebben vaak een grote invloed op de financiële planning. Het is belangrijk om zowel de directe kosten van deze projecten in de begroting op te nemen als de impact die ze kunnen hebben op de bedrijfsvoering.

Welke risico’s worden er voor het komende jaar verwacht?

Elk jaar brengt nieuwe risico's met zich mee, van veranderende regelgeving tot onverwachte externe factoren zoals pandemieën of economische veranderingen. Risicomanagement is essentieel bij het opstellen van een begroting.

Hoe verloopt het proces om gezamenlijk een begroting op te stellen?

Het is belangrijk om op tijd te beginnen met het opstellen van de begroting. Een begroting opstellen kost veel tijd en moet zo nauw mogelijk aansluiten op de werkelijkheid. Cure4 ondersteunt zorgorganisaties bij het opstellen van een begroting. Onze financiële specialisten gaan met jou aan tafel om de verwachtingen en de financiële wensen te bespreken. De historische data van jouw organisatie vormt de basis hiervoor.

Eerst verzamelen we de benodigde informatie om een conceptbegroting te maken die we samen bespreken. Daarna kunnen eventuele aanpassingen worden doorgevoerd, waarna de begroting definitief wordt gemaakt.

Interesse?

Heb je binnen jouw organisatie te weinig tijd of kennis om een nauwkeurige begroting op te stellen? Onze financiële specialisten staan klaar om je te ondersteunen. Samen zorgen we ervoor dat jouw zorginstelling klaar is voor de toekomst.

Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Bekijk onze laatste klantverhalen

“We hadden geen tijd om de administratie zelf te doen. Het is een zorgvuldige klus die je aan mensen met kennis moet overlaten.”

Inger Bax

Mede-oprichter Zorg van Zeeuwse Kwaliteit

Bekijk hele klantverhaal

“Als ik terugkijk dan is Cure4 gewoon onze belangrijkste partner voor administratieve processen, waaronder salarisverwerking, facturering, boekhouding, jaarrekeningvoorbereiding, en het monitoren van financiële gezondheid”

Jos van de Kerkhof

Directeur Dialysecentrum Ravenstein

Bekijk hele klantverhaal

Bekijk ook eens deze kennisbank artikelen

Klantverhaal29 okt 2024

80 uur extra tijd voor zorg dankzij automatisering van het roosterproces

Automatisering in de zorg wordt doorgaans ingezet om het werk van ondersteunend personeel te verlichten. Dankzij de nieuwe ontwikkelingen die we samen met implementatiepartner Tacstone Technology hebben gerealiseerd, wordt er direct tijd teruggegeven aan de zorgverleners van Vierstroom
Lees meer +
Blog30 sep 2024

Samenwerken in regionale zorgnetwerken

Patiënten met complexe en langdurige zorgvragen worden niet meer enkel geholpen vanuit één professionele zorgorganisatie. Organisaties kunnen de zorg daarom niet meer alleen organiseren.
Lees meer +
Blog30 sep 2024

Automatisch banktransacties verwerken voor een efficiëntere administratie

Zorginstellingen hebben te maken met complexe financiële stromen en administratieve processen, van betalingen door verzekeraars tot facturen van leveranciers.
Lees meer +

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Zo ben jij elke maand op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de zorg! Schrijf je in