De zomer is voorbij, we zijn in de salarisadministratie weer ‘aan’

Wat is er na het grote aandachtspunt van de AVG in ons geheugen blijven steken? Waar behoeft meer aandacht aan besteed te worden en waar houden we ons absoluut niet mee bezig wat wel belangrijk is in de salarisadministratie? Dat is waar we in deze editie aandacht aan besteden. 

Reminder: Voldoet uw administratie aan de Privacyregels?

De fundering van de AVG is gelegd en de heipalen zitten in de grond. Nu is het een kwestie van verder opbouwen en dichttimmeren. Hoe ver staat u daarmee? Voldoet uw administratie aan de Privacyregels? Onze collega’s van team Legal kan u wellicht verder helpen bij vragen.

Bekijk hier onze AVG Helpdesk

Hoe compleet is uw personeelsadministratie?

Waar bestaat in de praktijk een personeelsadministratie meestal uit en wat is echt belangrijk dat deze administratie bevat? Uit onderzoek door de belastingdienst blijkt dat personeelsadministraties vaak niet compleet zijn. Zo werd er na dit onderzoek een naheffing en een boete opgelegd, omdat de werkgever de medewerkers als ‘anoniem’ had moeten aanmelden. Het identiteitsbewijs van de medewerkers was namelijk onleesbaar en er was niet altijd een kopie van de achterzijde van het paspoort/ ID-kaart aanwezig.

Het anoniementarief is een aanzienlijk hoger tarief dan de meest reguliere belastingtarieven. Al voor een hoger beroep werd de boete enigszins verlaagd, maar in een hoger beroep trok de werkgever toch aan het kortste eind. Alle vereiste gegevens moeten aanwezig zijn in een salarisadministratie, indien een deel hiervan ontbreekt, dient het anoniementarief te worden toegepast.

Heeft u niet alle vereiste gegevens aanwezig of volgt uw salarisadministrateur deze gevolgen niet op dan hangt er een verzuimboete boven het hoofd van maximaal € 5.278 euro. Ook kan er een naheffing van de loonbelasting van 52% op volgen.

Wilt u weten of u uw personeelsadministratie goed op orde heeft? Wij kunnen een check uitvoeren op uw dossiervorming, zodat u niets mist!

Chantal Wouters

Salarisadministrateur

Contact opnemen

Chantal Wouters

Salarisadministrateur

©2022 Cure4 |

Cure4 is onderdeel van Tenzinger B.V. | Disclaimer
Contact