Nu het nieuwe jaar voor de deur staat wil je helemaal de op de hoogte zijn van alle wijzigingen voor de Werkkostenregeling (WKR) in de zorg van 2022. Het juist toepassen van de WKR voor het komend jaar roept de nodige vragen op. Logisch, want er zijn veel factoren om rekening mee te houden.
De belangrijkste vragen zijn onder welke categorie binnen de WKR de verstrekte vergoedingen geboekt worden, maar ook het verwerken van de declaraties via de salarisadministratie. In deze publicaties delen wij de belangrijkste wijzigingen voor WKR 2022 in de zorg met jou.
Het deel van de totale loonsom die gebruikt wordt voor onbelaste vergoedingen en verstrekkingen (zoals kerstpakketten) aan jouw werknemers is de vrije ruimte.
Het percentage van de vrije ruimte boven de 400.000 euro wordt in 2022 niet aangepast en blijft 1,18%. De vrije ruimte voor het fiscale loon tot en met € 400.000 gaat in 2022 terug naar 1,7%. In 2021 was dit percentage tijdelijk 3% in verband met de coronamaatregelen. Op het moment van schrijven is er nog niks bekend over het eventueel doorzetten van het hogere percentage van 3 % in 2022. De vrije ruimte is onderdeel van de werkkostenregeling (WKR). Er zitten ook onbelaste vergoedingen die niet van de vrije ruimte afgaan in de werkkostenregeling. In 2022 wordt een thuiswerkvergoeding van twee euro per thuiswerkdag hieraan toegevoegd.
Bij zorgprofessionals die bij jouw organisatie in loondienst zijn als werknemers:
Door de bonus als eindheffingsbestanddeel aan te wijzen heeft het voor de zorgprofessional geen gevolgen voor de heffing van inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. Evenmin heeft het consequenties voor het inkomen dat relevant is voor inkomensafhankelijke regelingen.
Voor zorgprofessionals door ingehuurd zijn als derden (zoals zzp’ers en uitzendkrachten):
De aangiftetermijn voor de in het kalenderjaar verschuldigde eindheffing, wegens het overschrijden van de vrije ruimte van de WKR, is sinds het belastingjaar 2020 verlengd met een extra tijdvak. In het tweede tijdvlak van het daaropvolgende belastingjaar moet de verschuldigde eindheffing WKR uiterlijk worden aangegeven en betaald.
Bij een werkgever met een maandelijkse aangifteverplichting dient er over het belastingjaar 2021 uiterlijk in februari 2022 de aangifte voor de WKR-vrije ruimte gedaan te zijn. De betaling van de extra kosten bij overschrijding van de vrije ruimte vindt daardoor uiterlijk in maart plaats.
Zo tegen het einde van het jaar is het aan te raden om nogmaals naar de beschikbare ruimte onder de WKR te kijken. Zo zijn er opties om je werknemers iets extra’s te geven of het volledig benutten van de volledige ruimte. De belastingdienst beschouwt namelijk vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen van maximaal € 2.400 per persoon per jaar als gebruikelijk. Daar hoef je geen naheffing voor te verwachten.
Het is verstandig om te kijken naar aanpassingen als je vorig jaar boven je vrije ruimte uitkwam. Je kan dan denken aan maximum aantallen voor fietsregelingen, uitrolmogelijkheden door te laten werken in budgetten of uit-faseren van bepaalde arbeidsvoorwaarden indien mogelijk.
Vanuit de vrije ruimte zien we een aantal elementen die meestal worden vergoed: kerstpakketten, maaltijden, vakbondscontributie, ‘fietsplan’ en bovenmatige reiskosten. Bij dit rijtje ontbreken de zaken waar een eindheffing mogelijk een voordeel kan zijn voor de werkgever. Zoals de netto uit te betalen bonus aan de ‘grootverdieners met een hoog bijzonder tariefpercentage’.
Het kan voor medewerkers zelf ook voordeliger zijn om de bonus netto uit te betalen al ze bepaalde toeslagen ontvangen – zoals huur- of zorgtoeslag. Zij kunnen door ‘brutering’ in de problemen komen ten aanzien van de rechten die zij hebben.
Het WKR keuzehulpmodel verschaft duidelijkheid bij het bepalen van de juiste kostencomponenten onder de WKR voor de geldende wet- en regelgeving in 2022. Dit keuzehulpmodel bestaat uit twee delen:
Wil jij het keuzehulp model WKR met alle wijzigingen voor 2022?
Payroll consultant
Payroll consultant