Voor medewerkers in de zorg verwerken we de loonheffingen volgens de regels van de Belastingdienst. Jaarlijks zijn er een aantal bijzondere beloningen. Die bestaan uit de uitbetalingen van de vakantietoeslag, eindejaarsuitkering of de van een andere reservering (bijv. keuzebudget) door de werkgever. Ook incidentele, niet maandelijkse, uitbetalingen vallen onder de bijzondere beloningen.
Op deze uitbetaalde bedragen wordt loonheffing ingehouden die afwijkt van je normale loonheffing. Bij de bijzondere inhouding wordt rekening gehouden met één vastgesteld percentage. Het gaat dan om het bijzonder tarief percentage.
Het bedrag van je bijzondere beloning wordt vermenigvuldigd met het bijzondere tarief percentage en dit wordt als loonheffing ingehouden.
In deze update gaan we in op de bijzonderheden voor dit jaar.
Het bijzonder tarief percentage komt uit de tabel bijzondere beloningen. Om te bepalen welk percentage voor jou van toepassing is, gebruiken we het jaarloon bijzonder tarief. Dit halen we uit het vorig jaar.
Als je een volledig jaar in dienst bent geweest, zal dit overeenkomen met het fiscale loon op je jaaropgave van het voorgaande jaar. In andere gevallen wordt je verdiende loon conform regelgeving vanuit de belastingdienst omgerekend tot een jaarloon bijzonder tarief.
Het bijzonder tarief loon wordt eenmaal per jaar vastgesteld. Wijzigingen gedurende het jaar worden hierin niet meegenomen. Hierdoor kan het voorkomen dat je huidige jaarloon bijzonder tarief niet meer overeenkomt met je huidige situatie.
Het zou kunnen dat een lagere of hogere tariefschaal meer overeenkomt. Mocht dit inderdaad zo zijn dan wordt dit bij je inkomstenbelasting met een verrekening rechtgezet.
In de meeste gevallen zal dit een kleine verrekening zijn, omdat tussen de tariefgroepen geen grote verschillen zitten. In sommige gevallen gaat het wel om significante bedragen, in dat geval adviseren wij om jouw percentage aan te passen. Dat voorkomt hoge terugbetalingen en mogelijk ergernis of een dergelijke aanslag.
In de tabel bijzondere beloningen zijn momenteel de twee laagste percentages 0% en 8,33%. Dit zijn tariefgroepen waar een mogelijke verrekening hoog kan uitvallen. Val je een tariefgroep hoger aan het eind van 2021 is het mogelijk dat er 25 % meer aan loonheffing betaald moet zijn over bijzondere beloningen.
Omdat het verschil in deze groepen groot is, kan er worden overwogen om geforceerd tegen een hogere tariefgroep te gaan verlonen.
Hiermee verklein je het risico van een naheffing bij het insturen van de aangifte inkomstenbelasting.
Er zijn een aantal redenen waarom je mogelijk in een te lagere tariefgroep wordt verloond. De basis is dat je in het afgelopen jaar waarschijnlijk een wijziging hebt gehad in je arbeidsvoorwaarden.
Dit kan te maken hebben met onderstaande redenen:
1. Afgelopen jaar was je niet het volledige jaar in dienst
2. Je bent meer of minder uren gaan werken
3. Je bent meer gaan verdienen
4. Je hebt in een jaar meer bijzondere beloningen ontvangen
5. Er heeft een wijziging plaatsgevonden met extra/nevendienstverbanden
Een aanpassing van een jaarloon bijzonder tarief mag alleen door een medewerker zelf gedaan worden. Een werkgever of de salarisadministratie mag hier niet eenzijdig een aanpassing in doen.
Omdat je als werkgever geen inzicht hebt in de situatie van de medewerker en de gegevens voor de aangifte inkomstenbelasting is het ook niet wenselijk dit te doen. Hierin kan je alleen de medewerker informeren zodat deze zelf een juiste keuze kan maken.
De salarisadministratie kan hierin dus ook geen advies geven voor het juiste jaarloon omdat ze maar 1 deel van de gegevens hebben. Om een aanvraag van de medewerker door te voeren, zal deze schriftelijk een verzoek in moeten dienen. Hiervoor hoeft de medewerker geen berekening mee te sturen van zijn aanvraag.
Dus het mag een bedrag zijn wat in de tariefgroep valt met het betreffende percentage. Dit hebben we meegenomen bij het opstellen van de template voor het aanvragen.
Controleer of de volgende redenen van toepassing zijn momenteel, gedurende het jaar of het voorgaande jaar:
1. Afgelopen jaar was je niet het volledige jaar in dienst
2. Je bent meer of minder uren gaan werken
3. Je bent meer gaan verdienen
4. Je hebt in een jaar meer bijzondere beloningen ontvangen
5. Er heeft een wijziging plaatsgevonden in jou extra / nevendienstverbanden
Mocht dat zo zijn dan kan je hier het formulier invullen en opsturen.
Formulier bijzonder tarief 2021
In principe verwerkt Cure4 tot en met de 10e van de maand ingestuurde wijzigingsverzoeken, de 13e run is uitgesloten. Alternatief is om het te veel ontvangen bedrag zelf te reserveren en dan zelf terug te betalen aan de belastingdienst, zodra de aanslag hiervoor is ontvangen.
Het tabel vertegenwoordigt alle loonheffingskortingen die gelden voor 2021 per doelgroep.
Het is van belang dat je als medewerker over gaat tot actie en periodiek checkt of er iets is gewijzigd in jouw persoonlijke situatie. Cure4 ondersteunt graag bij het administratief verwerken van deze mutatie indien van toepassing.
Wil jij periodiek op de hoogte gehouden worden over salarisadministratie in de zorg?
Inschrijven nieuwsbriefPayroll consultant
Payroll consultant