Welkom bij onze helpdesk Gezonde Zorg. Zorgorganisaties zetten alle zeilen bij om goede zorg te blijven leveren. Wij willen ze uiteraard hierbij optimaal ondersteunen. Dit doen we door met ze te sparren over de continuïteit van vitale bedrijfsprocessen.
Op deze pagina zijn een aantal belangrijke aandachtspunten voor zorgorganisaties verzameld om op eventuele bedrijfskundige en financiële risico’s zo goed mogelijk te anticiperen.
Schroom niet om met ons te sparren, wij doen het graag. Uiteraard zonder tegenprestatie, want de zorg doet al ontzettend veel voor ons allemaal.
Het coronavirus vergt ook veel van vitale ondersteunende afdelingen zoals de Zorgadministratie. Deze afdeling draait momenteel overuren om deze bijzondere situatie administratief in goede banen te leiden. De gevolgen van het niet juist, tijdig en volledig registreren, declareren en factureren kunnen serieuze problemen veroorzaken zoals grote achterstanden of liquiditeitsproblemen. Daarnaast kunnen contractafspraken met de financiers onder druk komen te staan.
Deze bijzondere situatie heeft ook grote invloed op de HR- en salarisadministratie van zorgorganisaties. Zo kunnen er veranderingen gelden rondom de verloningen, onkostenvergoedingen en personeelsadministratie. Zorg naast een goede voorbereiding ook voor het informeren van de werknemers en indien nodig ook de leveranciers en eventueel bezoekers.
Wij helpen je op weg met 5 belangrijke punten waar je als organisatie rekening mee kunt houden.
Beeldbellen is een waardevol alternatief voor het door laten gaan van de afspraken met cliënten. Er zijn tegenwoordig diverse applicaties waar je als zorgaanbieder uit kan kiezen. Inmiddels zijn er verschillende adviezen verschenen met betrekking tot beeldbellen in de zorg. Wij hebben de adviezen voor je samengevat en de nodige tips voor je op een rij gezet in een blog.
Hoe gaan instellingen in de gezondheidszorg om met de coronacrisis? Wat is de gemene deler in die aanpak en waar voorzien wij risico’s? In ons artikel over ‘crisisvolwassenheid’ beschrijven we de uitkomsten van een peiling onder 15 instellingen waarbij onze consultants zijn nagegaan welke maatregelen er ‘onder stoom en kokend water’ worden genomen. We sluiten af met een eerste vooruitblik zodat we de bedrijfsvoering van gezondheidszorginstellingen straks ook voor de toekomst kunnen voorbereiden op impactvolle gebeurtenissen.
De NZa heeft besloten om diverse aanpassingen door te voeren in de regelgeving. Zo zijn de regels voor consulten in de medisch-specialistische zorg tijdelijk verruimd. Ziekenhuizen kunnen daarmee het eerste consult met een patiënt ook op afstand doen. Zij kunnen dit declareren bij de zorgverzekeraar, zonder dat dit gevolgen heeft voor de vergoeding.
Zorginstellingen in de langdurige zorg maken mogelijk extra kosten, bijvoorbeeld voor het isoleren en verplegen van besmette mensen en extra inzet van personeel. De NZa maakt daarvoor een regeling die vergelijkbaar is met de al bestaande BRMO-regel.
Het coronavirus zorgt ervoor dat de zorgcapaciteit en wachttijden bij zorgorganisaties nog meer onder druk komt te staan. Naast de toenemende druk van het behandelen van besmette patiënten is het ook een uitdaging om cliënten in de GGZ, ouderenzorg en gehandicaptenzorg te blijven ondersteunen en behandelen.
Niet-noodzakelijke zorg wordt uitgesteld en organisaties zoeken naar mogelijkheden om ambulante zorg digitaal aan te bieden. Dit zorgt ervoor dat de wachtlijsten groter worden. Daarnaast is de impact van ziekte bij verpleging en artsen nog niet te overzien. Het is daarom belangrijk om nu alvast na te denken over zorglogistiek. In onze blog geven we een aantal tips.
Gegevensdeling in de (spoedeisende) zorg is nu enorm cruciaal. Het is begrijpelijk dat de aandacht voor de privacy nu een beetje is verslapt door de hectiek rondom het coronavirus.
Gelukkig belemmert de AVG de manier waarop gegevensdeling nu plaatsvindt niet. Maar datalekken liggen nog wel op de loer en ook kwaadwillenden staken (helaas) hun hackpraktijken niet vanwege het virus. Wij hebben het een en ander voor je uitgezocht en in onze blog geven we een aantal tips over gegevensdeling en beveiliging.
Het aantal reguliere patiënten en cliënten dat in huisquarantaine verblijft, kan toenemen terwijl medewerkers om dezelfde reden niet naar hun werk kunnen komen. Het is denkbaar dat een activiteitencentrum of dagbestedingslocatie tijdelijk moet worden gesloten. Goede voorbereiding is daarom belangrijk. Zorgcontinuïteit in balans biedt hierbij ondersteuning. Deze tool heeft ‘denkkaarten’ die omgevormd kunnen worden tot ‘taakkaarten’ aan de hand van de eigen (zorg)processen.
GGD GHOR Nederland heeft het product ontwikkeld met diverse GHOR regio’s en zorginstellingen.
Ook ondersteunend personeel is momenteel hard nodig om de zorgtaken goed te kunnen uitvoeren. Achterstanden in zorgdeclaraties en facturaties kunnen serieuze problemen voor je organisatie veroorzaken. Wat doe je als zorgadministratief personeel uitvalt door ziekte of de quarantainemaatregel?
Ik wil hier meer over wetenWat we nu al in kunnen schatten is dat het coronavirus zowel effect heeft op de zorgvraag als het aanbod. Hoe kan de toegenomen druk op de zorgcapaciteit en wachttijden wegnemen? Welke quickwins zijn nu al toe te passen, zonder dat de wachttijd voor andere patiënten ook onder druk komt te staan?
Ik wil hier meer over wetenDoor de opgelegde maatregelen wordt een andere manier van werken van je ondersteunend personeel vereist. Hoe zorg je ervoor dat de dagelijkse financieel-administratieve werkzaamheden niet blijven liggen? Hoe zit het met het aanvragen van de Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid en loondoorbetalingen bij ziekte?
Ik wil hier meer over wetenDeze helpdesk is speciaal ontwikkeld om de gevolgen van het coronavirus in kaart te brengen voor jouw zorgorganisatie. Onze experts volgen alle ontwikkelingen die relevant zijn en plaatsen het in de context van een optimaal functionerende bedrijfsvoering.
Wij delen graag onze kennis zodat zorgorganisaties, speciaal in deze tijden, zich kunnen richten op de zorgtaken. Wij sparren graag, uiteraard zonder tegenprestatie, over hoe de bedrijfsvoering optimaal kan blijven functioneren. Zowel op korte als op langere termijn.
Consultant Care
Business Line Manager
Consultant Cure
Binnen 24 uur ontvang je een uitnodiging voor een online of telefonische sparringsessie met één van onze experts.
Sta je voor een andere uitdaging dan op deze pagina is besproken? Deel het alsnog met ons, want onze expertise en ervaring is enorm. We willen jouw organisatie graag verder helpen.
Ik wil graag sparren!