Winst in de zorg: stimulans voor kwaliteit?

Er is veel te doen omtrent het wetsvoorstel van minister Schippers van Volksgezondheid  die winstuitkering in de zorg mogelijk moet maken waardoor de zorg interessanter wordt voor private investeerders zoals pensioenfondsen. De nieuwe regels moeten in 2013 van kracht worden. 

Na veel onduidelijkheid in het verleden over winst in de zorg en de alternatieven die er nu al voor zijn bedacht lijkt er eindelijk licht te zijn aan het einde van de tunnel: winst maken in de zorg moet straks kunnen.

Maar deze ontwikkeling zorgt voor een heftige discussie met minister Schippers in de spotlight. Minister Schippers spreekt van een extra stimulans en kans om vreemd vermogen aan te trekken. De respons van veel critici is of deze stimulans nu juist niet negatief gaat werken i.p.v. positief.

Stel een zorginstelling maakt straks winst, dan zou dit kunnen weglekken naar aandeelhouders zoals pensioenfondsen en particuliere investeerders. In een reguliere marktsetting lijkt dit geen probleem: winst op bijvoorbeeld een spaarproduct mag de bank houden en verdelen over zijn goedbetaalde medewerkers en uitkeren aan aandeelhouders. Als het geld echter voor de zorg bedoeld is, dan hebben veel mensen toch problemen met het weglekken naar aandeelhouders.

Maar wat is eigenlijk het verschil? Een deel van het antwoord vind je in de wijze van financiering. Een bankproduct neem je als individu af met specifieke voorwaarden en kosten. De zorgpremie is een verplichte bijdrage waarvan je de minimale bijdrage niet kunt beïnvloeden.


Notice: Trying to get property 'meta_value' of non-object in /var/www/vhosts/cure4legal.nl/httpdocs/wp-content/plugins/mw-modules/MWModules.php on line 93

©2020 Cure4 |

Cure4 is onderdeel van Tenzinger B.V. | Disclaimer
Contact