Zelfonderzoek MSZ 2016: Tips & tricks

In ons vorig artikel “Wake up call! Zelfonderzoek 2016 komt er aan” gaven we aan dat er dit jaar minder controlepunten uitgevoerd moeten worden, maar dat de verwachting is dat het Zelfonderzoek wederom een intensief proces zal gaan worden.

Wij hebben een aantal “tips & tricks” om een goede start te maken aan het Zelfonderzoek 2016.
Bekijk onze tips:

Tip 1: Samen de kwaliteit bewaken.

Door de omvang van het Zelfonderzoek werken er een hoop verschillende mensen aan mee. Dit kan leiden tot verschillen in de inhoud en de stijl van de rapportage. Om dat te ondervangen kunt u gebruik maken van een buddysysteem. Hierbij zijn twee mensen verantwoordelijk voor een controlepunt, waarbij de buddy een ondersteunende rol heeft. Deze gaat na of het onderzoek goed is uitgevoerd en of de rapportage helder is.

Tip 2: Wie schrijft, die blijft

Zorg dat de rapportage een levend document wordt, dat wil zeggen, schrijf en rapporteer gelijktijdig. Hiermee voorkomt u een grote rapportagelast aan het einde van het Zelfonderzoek.

Tip 3: Lessons learned na het Zelfonderzoek 2015

Mogelijk zijn uit het Zelfonderzoek 2015 punten naar voren gekomen waar grote of kleine verbeteringen op zijn gedaan. Laat dit zien, dit is iets om trots op te zijn! Door inzicht te geven in de verbeteringen die zijn doorgevoerd, kan aan het reviewteam getoond worden dat u actief verbeterslagen doorvoert en daarmee op weg bent naar horizontaal toezicht.

Tip 4: Kort en krachtig

Houdt de rapportage duidelijk, maar zo kort mogelijk. Een lang verhaal maakt de onderbouwing van het Zelfonderzoek vaak niet duidelijker. Zaken zoals query’s, brieven, printscreens etc. kunt u het beste bijvoegen als bijlage. Zo blijft de rapportage concreet, overzichtelijk en leesbaar.

Tip 5: Zie het als een kans

Zie het zelfonderzoek 2016 als een kans om verbeteringen in de registratie door te voeren. Analyseer de structurele fouten die u tegenkomt en bekijk wat de oorzaken zijn van deze fouten. Op deze manier kunt u direct een verbetertraject starten om de registratie bij de bron te verbeteren.

Benieuwd hoe wij uw organisatie het beste kunnen ondersteunen? Wij vertellen u daar graag meer over.

Klantcase Zaans Medisch Centrum


Notice: Trying to get property 'meta_value' of non-object in /var/www/vhosts/cure4legal.nl/httpdocs/wp-content/plugins/mw-modules/MWModules.php on line 93

©2020 Cure4 |

Cure4 is onderdeel van Tenzinger B.V. | Disclaimer
Contact